PKN
Protestantse Wijkgemeente Pniël - Almelo
 
Zondagsbrief 15 september 2019 Zondagsbrief 15 september 2019
Deze week in de zondagsbrief informatie over Koken voor een ander en Kerkepad 2019.

Voorganger: Ds. Marco Montagne
Ouderling: Gerbrig de Vries
Diaken en collectanten: Evelien van Rijswijk, Annie Gijsbers
Uitdeler zondagsbrief: Anja v/d Worp en Evelien van Rijswijk
Organist: Anne Eenkhoorn
Lector: Ada Hoornweg
Kindernevendienst: Karin Wijnstra
Oppasdienst
Jeugdkerk: -
Leiding: -

Bij de dienst van vandaag
In de dienst op deze startzondag vieren we de doop van Roos Anna Henrike Breuker. Omdat het vandaag ook 55 jaar is dat de Pniëlkerk bestaat, lezen we uit het verhaal waar dit gebouw zijn naam aan ontleent: de worsteling van Jakob bij de rivier de Jabbok. Het is ongeveer vandaag ook 20 jaar geleden dat de gemeentes van de Exoduskapel en de Pniëlkerk samen één gemeente vormden… logisch lijkt het om dan ook uit Exodus te lezen… maar het verhaal van Jakob is ook een uittocht/exodusverhaal: een verleden achter zich latend op weg naar een nieuwe toekomst. Ook het thema van dopen.
We lezen en zingen vandaag uit:
Lied 280: 1, 4, 5, 6, 7
Lied 287: 1, 2, 3
Gloria: lied 303
Na moment met kinderen lied 359 (= melodie van Ozewiezewoze!)
Na lezing gedicht: lied 139: 1, 8
Na Genesis 32: 23-33 lied 353
Na preek lied 354: 2, 4, 5
Bij binnendragen Roos ‘Laat de kind’ren tot Mij komen’
Geloofsbelijdenis uit lied 340b
Afsluiting doop: lied 416
Overname tijdens gebeden refrein lied 354
Slotlied: lied 978: 1, 2, 4
Een goede dienst toegewenst! En uiteraard is er na de dienst alle gelegenheid (bij wat lekkers!) de doopouders geluk te wensen, elkaar te ontmoeten en contacten te leggen of te vernieuwen.

Bloemen uit de kerk gaan met een hartelijke groet vanuit de gemeente naar Dhr. en Mw. Heeringa
Kroonjarigen:
mevr. J. A. H. van Bleek - Rippen  85 jaar

dhr. G de Palma  85 jaar

mevr. H. Baas  91 jaar

dhr G. Entjes  91 jaar


Collecte, KiA, Zending, versterk kerk in Midden-Oosten
Ondanks het voortdurende geweld in het Midden-Oosten, waaronder de langslepende oorlog in Syrië, zijn er sprankjes hoop. Zo zijn in Irak veel steden op IS heroverd en kunnen mensen terugkeren naar huis. Ook in Syrië zijn er mensen die voorzichtig teruggaan naar veilige gebieden. Daar aangekomen treffen zij echter een enorme verwoesting aan. Samen met lokale kerken helpt Kerk in Actie bij het herstel van huizen, scholen en drinkwatervoorzieningen. We ondersteunen mensen met vakopleidingen en leningen om een eigen bedrijf te beginnen, en bieden traumaverwerking. Met uw collecteopbrengst ondersteunt u deze hulpverlening door kerken ter plaatse.

NB. De andere collecte in elke dienst is steeds voor de kas van de eigen Wijkkerk.

Start kringen
Onderstaande slimmerik heeft een kring rond het evangelie van Marcus gepland en een kring rond de Psalmen, en heeft de eerste avond van beiden op donderdag a.s. 19-9 gezet!! Het lijkt me het handigst als liefhebbers voor beide groepen gewoon komen, en dan beslissen we donderdag wat we deze avond samen gaan doen. Om 20.00 uur staat de koffie klaar!

Koken voor een ander
Uw diakenen hebben het prachtige plan opgepakt om samen te gaan eten onder het motto ‘koken voor een ander’. We gaan ervan uit dat velen uit onze gemeente het veel gezelliger vinden om samen te eten dan alleen, EN we gaan ervan uit dat het ook leuk is om iemand uit uw omgeving mee te nemen naar zo’n etentje! De eerste twee data staan al gepland op de dinsdagen 22-10 en 19-11! We hebben intussen drie koks… maar we hebben nog heel weinig respons van eters!! Kortom: meld u aan bij Henny van Marle, ondergetekende of één van de diakenen. Dat mag als eter, dat mag ook om een keer mee te helpen met koken, dekken, …

Kerkepad 2019
Op zaterdag 26 oktober is het zover, dan is er weer een kerkepad. Ook dit jaar gaan we weer met een bus van Schepers tour. U bent om 9 uur welkom in de foyer van de Pniëlkerk waar de koffie en thee klaar staat. Om half 10 vertrekken we naar Aalten en wel naar de “Oude Helenakerk”. Hier worden wij door een gids rondgeleid. De lunch gaan we gebruiken in  “Herberg Erve Kots”, in Lievelde. Hier is ook een openluchtmuseum waar u na de lunch gelegenheid krijgt om deze te bezoeken, bent u slecht ter been om dit te kunnen doen, er zijn een paar rolstoelen aanwezig die gebruikt kunnen worden. Met een rollator is het museum ook goed te bezichtigen. Hier blijven we ongeveer tot 4 uur waarna we richting Vorden gaan om ons dagje uit af te sluiten en wel bij “De Herberg”. We hopen om ongeveer kwart voor 7 weer terug te zijn bij de Pnielkerk. Deze dag wordt er maar 1 kerk bezocht. De financiële bijdrage voor deze dag bedraagt €12,50  p.p. dit is inclusief het museum en de lunch. U kunt zich opgeven tot 22 oktober a.s.
U kunt zich hiervoor opgeven en wel via onderstaande strook in te vullen of bij een van de leden van de wijkaktief af te geven, Anja v/d Worp tel: 864225 of Riek Kruizinga tel: 822494, of een mailtje te sturen naar: email
 "-------------------------------------------------------------
Naam: ………………………………………………
Geeft zich op voor Kerkenpad met .……. personen
Tel:……………………………
 

De doopviering

Tijdens de doopviering zijn er een aantal gebruiken die terug komen, de precieze gebruiken verschillen per kerk.
  • Water; Het kind wordt gedoopt met water. Dit is een verwijzing naar Jezus die zich door Johannes liet dopen in de Jordaan. Het water staat symbool voor de zuiverende werking en het wegwassen van de zonden.
  • Zalving; Het kind krijgt een kruisje met Chrisma (olie) als teken van de Heilige Geest. Olie geeft net dat beetje meer aan het eten, en dringt diep door, daarmee is het een teken van levenskracht.
  • Doopkaars; Bij de katholieke kerk krijgt de dopeling een doopkaars. Deze wordt ontstoken aan de paaskaars en kan na deze viering gebruikt worden bij moeilijke momenten of bijvoorbeeld de eerste communie, vormsel of bruiloft. Het licht staat symbool voor het licht dat het mag zijn voor andere mensen.
  • Doopkleed; Na de doop krijgt de dopeling een doopkleed (wit kleed) omgewikkeld als beschermend kleed en als teken van nieuw leven.
  • Doopnamen; Binnen de protestantse kerk is het gebruikelijk dat het kind twee voornamen krijgt, binnen de katholieke kerk zijn dit er over het algemeen drie. Dit kunnen namen zijn die vaker in de familie voorkomen, namen van heiligen zijn of namen die de ouders mooi vinden. Deze namen worden opgeschreven in het doopboek.

 
 
terug
 
 

Inloggen


Eredienst - Witte Donderdag - Heilig Avondmaal (Kerk gesloten; uitzending via Kerkdienstgemist)
datum en tijdstip 09-04-2020 om 19:30
Witte Donderdag - Heilig Avondmaal meer details

Eredienst - Goede Vrijdag (Kerk gesloten; uitzending via Kerkdienstgemist)
datum en tijdstip 10-04-2020 om 19:30
Goede Vrijdag meer details

Eredienst - Stille Zaterdag (Geen dienst)
datum en tijdstip 11-04-2020 om Geen dienst
Stille Zaterdag meer details

Eredienst - 1e Paasdag (Kerk gesloten; uitzending via Kerkdienstgemist)
datum en tijdstip 12-04-2020 om 10:00
1e Paasdag meer details

 
Kerkgebouw Pniëlkerk / Openingstijden

Kerkdiensten: zondag 10:00 uur
meer
 
Contact
Predikant: ds. Marco Montagne
Secretariaat/Scriba: Adriaan Pas
Koster: Kostersteam
Beamteam: Beamteam 
Website: Webteam

Privacyverklaring meer
 
Financiën
Wijkkas
Vrienden Pniëlkerk
Kerkbalans
 
PGA
Website Prot. Gem. Almelo
 - Website Grote Kerk
 - Website De Ontmoeting
 - Website Noach
 - Website De Bleek
Adressen zie:
meer
 
Andere websites
Koppelingen naar andere websites gerelateerd aan PKN, PGA of Pniëlkerk. meer
 
Websitebeheer
meer
 
Disclaimer
Help ons de site up-to-date te houden. Ontbreekt er een bericht of klopt er iets niet? Neem aub contact op met de beheerders. meer
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.