PKN
Protestantse Wijkgemeente Pniël - Almelo
 
Zondagsbrief 25 juni 2017 Zondagsbrief 25 juni 2017
Deze week aandacht voor de Openlucht dienst en de Augsburgse Confessie in het kader van het Lutherjaar 2017

Voorganger: Ds. Gootjes
Ouderling: Inge Wanschers
Diaken en collectanten: Herman Veldman, Jochem Eenkhoorn
Uitdeler zondagsbrief: Fenny Manenschijn en
Organist: Anne Eenkhoorn
Lector: Anja Kobes
Jeugdkerk: -
Leiding: -
Kindernevendienst: Paulien Lantink
Kinderoppas: Ada Hoornweg
Eindcollecte voor: instandhouden kerk
Kistjes voor het bloemenfonds, wijkaktief en de zendingsbusjes staan in de foyer

Mensen in de kerk:
Bedankje:
Graag willen wij iedereen bedanken voor de condoleances, kaarten en telefoontjes na het overlijden van onze moeder, oma en overgrootmoeder Annie Schippers-Nijboer. Het deed ons goed dat u met zovelen aanwezig was tijdens de dankdienst voor haar leven.
Een hartelijke groet namens de kinderen Bea, Henk,
Adri, Jolande en Geert. Klein-en achterkleinkinderen.
Tevens wil ik jullie mededelen dat mijn man Henk van Faassen 14 juni getroffen is door een beroerte.
Naar omstandigheden gaat het goed.
Er volgt nog een operatie en een revalidatie maar het is nog niet bekend wanneer dit gaat gebeuren.
Met vriendelijke groet, Bea van Faassen-Schippers

Bloemen gaan met een groet van de gemeente naar
Henk van Faassen, Tsjaikowskystraat, Almelo. Hij verblijft nog in het ZGT te Almelo
 
Zondag 2 juli gaat Mw. Fien Venema – van de Berg voor.
 
Collecte
Vakanties Bijzondere Doelgroepen.
Het doel van deze collecte betreft het kerkelijke vakantiehuis Nieuw Hydepark. Het gaat over financiële hulp aan ouderen en gehandicapten die zich opgeven voor een Twente- of Overijssel-week in dit vakantiehuis. Wie een dergelijke vakantieweek heeft meegemaakt, kan hier dankzij de inzet van vele vrijwilligers geruime tijd op teren! Vandaag een collecte voor de kostenbestrijding: geef daarom wat u kunt!
NB. De andere collecte in elke dienst is steeds voor de wijkkas van de eigen Wijkkerk.
Een (eventuele) avondmaal-collecte is voor Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking (Z.W.O.).
 
Openlucht dienst
Zondagmorgen 9 Juli om 10.30 uur houden we weer een buitendienst bij de koepel in het Beeklustpark. Deze viering is samen met de Elisaparochie en wordt geleid door Ds. Marco Montagne en Anita Oosterik. Ook gezinnen zijn welkom want voor kinderactiviteiten wordt gezorgd.
Het thema is “Kom tot rust, jullie die vermoeid zijn” uit Mattheüs 11. Na afloop is het weer gezellig napraten met koffie, thee, en limonade er bij. We hopen natuurlijk op mooi weer, anders wijken we uit naar de Pniëlkerk. Zie ook de affiche “Kom tot rust in Beeklust”op het prikboard.
 
Schreeuw het van de daken!
‘Wat ik u zeg in het donker, zeg dat in het licht…’ Het is een oproep van Jezus om hardop te zeggen waar je in gelooft, wat je is toevertrouwd. Dat doen wij ook vandaag als we samenkomen in de kerk. We roepen van de daken wat ons in het oor gefluisterd wordt: dat God van mensen houdt. In het Lutherjaar 2017 volgt het oecumenisch leesrooster de lezingen uit het lutherse leesrooster. Vandaag, 25 juni, is het de gedenkdag van de Augsburgse Confessie.
 
De moed om er te staan
“Christiaan, word wakker!” De koets rijdt door een kuil in de weg en alles schudt kort door elkaar.
“Hè, wat?” Christiaan schrikt wakker en zit meteen kaarsrecht in de koets, waardoor hij zijn hoofd stoot aan de koffers boven hem. “AU!” Lachend kijkt Philipp hem aan. “We zijn de Donau al overgestoken. We naderen Augsburg. We moeten ons klaar gaan maken!” Christiaan Beyer kijkt zijn vriend eens goed aan. Hoe kan hij toch zo vrolijk zijn? Ze zijn al vijf dagen onderweg naar een bijeenkomst met hun grootste vijand, en hij heeft het zonnigste humeur van iedereen! Hij raapt de kleine reistas op die uit het rek van de koets naar beneden was komen zeilen. Terwijl hij hem opraapt, valt er een dik papier uit, dat op de grond tussen de banken valt. “Ook dat nog,” zucht Christiaan voor zich uit. Hij raapt de papieren bijeen en ziet dan dat het een eerste versie is van het document dat ze zullen gaan presenteren aan de keizer, Karel V. Als hij aan dat moment denkt, krijgt Christiaan weer een knoop in zijn maag.
“Wat is er, Christiaan?” vraagt Philip. “Je ziet helemaal groen! Ben je niet lekker?” “God sta me bij,” zegt Christiaan zachtjes. “Philip, ik weet het gewoon niet. Dit kan helemaal verkeerd aflopen! Wat als Karel ons gevangen laat nemen? Of voor de kerkelijke rechtbank laat veroordelen! Je
weet wat er dan met ons kan gebeuren! We hadden hier nooit naartoe moeten komen!” Christiaan is steeds sneller gaan praten en het zweet breekt hem langzamerhand uit. Philip legt een hand Christiaans schouder en kijkt hem aan. “Christiaan, ik snap dat je nerveus bent. Maar bedenk dat Maarten Luther en ik samen dit document hebben opgesteld, na overleg met alle mensen die ons steunen. Dit verhaal is het verhaal waar wij als protestanten echt voor staan. Dit is wat we geloven. Met Gods hulp zullen we de katholieken kunnen duidelijk maken waar wij voor staan. Denk aan onze opdracht van Maarten!” Meteen denkt Christiaan terug aan de afgelopen twee weken. Met een grote groep mensen hadden ze gewerkt aan het document waarin ze uitlegden waar het protestantse geloof voor stond. En ook waarin ze uitlegden dat ze geen oorlog met de katholieken wilden, en al helemaal niet met hun keizer, Karel de Vijfde. Ze hadden alles met elkaar besproken, en Maarten Luther, overduidelijk de leider van de groep, had hen allemaal geïnspireerd en aangemoedigd. “Dit is het belangrijkste moment voor ons geloof!” had hij gezegd. “We moeten zorgen dat we er staan, dat we zeggen wat we bedoelen en alles nu vanuit het donker in het licht durven stellen!” En daarna was besloten dat hij, Christiaan Beyer, de tekst in de vergadering aan de keizer moest voorlezen…. omdat hij de duidelijkste stem had. “Jij hebt makkelijk praten,” bromt Christiaan weer tegen Philip. “Jij bent de grote Philip Melanchthon, de rechterhand van Maarten Luther, waar iedereen tegen op kijkt. Maar ík moet die tekst straks voorlezen….” Verbaasd kijkt Philip zijn vriend aan. “Is dát het waar je zo nerveus voor bent? Weet je dan niet meer wat Maarten tegen ons heeft gezegd vlak voordat we vertrokken?” Christiaan denkt na. En dan schiet het hem te binnen: “Bij twijfel; vertrouw op de het woord van God, de Bijbel,” dat had Luther gezegd. Snel opent Christiaan zijn reistas en haalt er zijn Bijbel uit, in de vertaling die Luther zelf heeft geschreven. Hij weet meteen welk stuk hij moet hebben, Matteus 10. Voor zichzelf leest hij het stuk, terwijl Philip Melanchthon tegenover hem tevreden glimlacht.
‘Wees dus niet bang voor hen….. Wat ik jullie in het duister zeg, spreek dat uit in het volle licht, en wat jullie in het oor gefluisterd wordt, schreeuw dat van de daken...’
Vijf dagen later staat er een enorme menigte voor de kleine kapel van Augsburg. Het belangrijkste moment van de bijeenkomst is gekomen: de protestanten presenteren hun belangrijkste ideeën over het geloof aan keizer Karel V.
Helemaal achteraan staan de gelovigen te luisteren. “Wie is het toch, die alles zo prachtig en met heldere stem voordraagt?” vraagt er één.
“Geen idee,” antwoordt een ander, “maar de bezieling van God ligt in zijn woorden.”
Abe Thijs
 
terug
 
 

Inloggen


Eredienst (Kerk gesloten; uitzending via Kerkdienstgemist)
datum en tijdstip 29-03-2020 om 10:00 Denk aan de zomertijd
5e van 40-dagen meer details

Eredienst - 6e van 40-dagen, Palmzondag (Kerk gesloten; uitzending via Kerkdienstgemist)
datum en tijdstip 05-04-2020 om 10:00
6e van 40-dagen, Palmzondag meer details

Eredienst - Witte Donderdag - Heilig Avondmaal (Kerk gesloten; uitzending via Kerkdienstgemist)
datum en tijdstip 09-04-2020 om 19:30
Witte Donderdag - Heilig Avondmaal meer details

Eredienst - Goede Vrijdag (Kerk gesloten; uitzending via Kerkdienstgemist)
datum en tijdstip 10-04-2020 om 19:30
Goede Vrijdag meer details

 
Kerkgebouw Pniëlkerk / Openingstijden

Kerkdiensten: zondag 10:00 uur
meer
 
Contact
Predikant: ds. Marco Montagne
Secretariaat/Scriba: Adriaan Pas
Koster: Kostersteam
Beamteam: Beamteam 
Website: Webteam

Privacyverklaring meer
 
Financiën
Wijkkas
Vrienden Pniëlkerk
Kerkbalans
 
PGA
Website Prot. Gem. Almelo
 - Website Grote Kerk
 - Website De Ontmoeting
 - Website Noach
 - Website De Bleek
Adressen zie:
meer
 
Andere websites
Koppelingen naar andere websites gerelateerd aan PKN, PGA of Pniëlkerk. meer
 
Websitebeheer
meer
 
Disclaimer
Help ons de site up-to-date te houden. Ontbreekt er een bericht of klopt er iets niet? Neem aub contact op met de beheerders. meer
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.