PKN
Protestantse Wijkgemeente Pniël - Almelo
 
Zondagsbrief 3 november 2019 Zondagsbrief 3 november 2019
Deze week in de zondagsbrief een verslag van de eerste bijeenkomst Koken voor een ander en informatie over "In de ogen van Rembrandt". Rembrandts kijk op wat Jezus leerde.

Voorganger: Ds. Marco Montagne
Ouderling: Henk Hoornweg
Diaken en collectanten: Evelien van Rijswijk, Bert Steenkamp, Jacqueline Meupelenberg, Herman Veldman
Uitdeler zondagsbrief: Fenny Manenschijn en Evelien van Rijswijk
Organist: Anne Eenkhoorn
Lector: Carl Gieszen
Kindernevendienst: Tunde Moldovan

Bij de dienst van vandaag
Op deze oogstzondag is de liederenkeuze vooral gekleurd door de dank voor gewas en arbeid. De lezing uit Lucas 9 gaat vooral over de doorwerking op Zacheüs van zijn ontmoeting met Jezus. We lezen en zingen vandaag uit:
Vooraf:            lied 216
Zingen:            Lied 67: 1, 3
Glorialied:       lied 719
(Moment met kids + ‘wij gaan voor even uit elkaar’)
1e lezing:          Genesis 12: 1-8
Zingen:            lied 803: 1, 2, 6
2e lezing:          Lucas 19: 1-10
Zingen:            lied 324
Uitleg en verkondiging deel 1
Zingen:            lied 944          
Uitleg en verkondiging deel 2
Zingen:            lied186
Gebeden overgenomen met 4 maal een couplet uit lied 715
Stil gebed
Onze Vader
Inzameling van de Gaven
Slotlied:           lied 978
zegen

Bloemen uit de kerk gaan met een hartelijke groet vanuit de gemeente naar Dhr. en Mw. Koop.
Kroonjarigen:
Mevr. F.C.E. v.d. Broek -Babies  30-11     85 jaar
Mevr J.T. Miedema - Hooiveld   29-11     100 jaar
Mevr. Barink -Velthorst      15-11       80 jaar
Dhr H. Snijders        5 -11       80 jaar
Mevr. Evers - de Ruiter      19-11      80 jaar

Attentie voor volgende week!
Zondag 10 november vieren we met en in de Elisa de jaarlijkse Willibrordzondag. Let op  dus op plaats en tijdstip: 9.30 uur in de Elisa!!

Collecte, KiA, najaarszending, onderwijs voor groeiende  kerk in Zambia. In Zambia groeit de kerk en daarmee de vraag naar predikanten. De theologische faculteit aan de Justo Mwale University in Lusaka biedt kwalitatief goed theologisch onderwijs, toegespitst op de praktijk. Studenten worden er niet alleen opgeleid om gemeenteleden te ondersteunen bij hun geloof, maar ook bij hun dagelijkse strijd om te overleven. Zo komen in de opleiding ook onderwerpen als hiv/aids, man-vrouwvraagstukken, mensenrechten, klimaat-verandering en voedselzekerheid aan de orde. De studenten krijgen les van Zambiaanse docenten en van een docentenechtpaar uit Nederland: Thijs en Marike Blok.

6 november
Dankdag voor gewas en arbeid, GZB + IZB (50/50),
De collecte-opbrengst in wijkkerken waar een dienst is, wordt op fifty/fifty basis verdeeld tussen Geref. Zendingbond (GZB, buitenland) en Inwendige Zendingsbond (IZB, binnen Nederland).

Koken voor een ander.
Enigszins schoorvoetend zijn wij op de uitnodiging van de diakonie ingegaan om deel te nemen aan hun project: “Koken voor een ander.” Hoe gaat dat, zou je er bekenden tegenkomen of mensen die je nog nooit ontmoet hebt. En dan ook nog eten, “Wat de pot schaft.” Nou het was driemaal oké. Twintig deelnemers, maaltijden waarvan de voorbereiding plaatsvond in verschillende keukens en die in de keuken van de Pniël samengevoegd werden tot een uitstekend driegangen menu. Tussen half zes en zes uur was er tijd voor de eerste kennismaking onder het genot van een aperitiefje. Om zes uur aan tafel in een gezellige ambiance en dan maar afwachten wat er op tafel kwam. Nadat Marco zijn opening had gehouden werden we verrast met een heerlijke pompoensoep compleet met stokbrood en kruidenboter. Daarna een fijne vleesstoofschotel met rijst en als afsluiting een heerlijk ijsdessert Tussen de gangen door werd druk met elkaar gepraat, er werden een paar mooie gedichten voorgelezen door twee van de deelnemers en voor dat we er aan dachten liep de klok naar negenen toe. Tijd voor Marco om de avond met ons af te sluiten. Een succes voor de organisatoren en de volgende datum is reeds bekend. Dinsdag 19 november 2019 bent u ook van harte welkom.
Een deelnemer
 

In de ogen van Rembrandt

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt stierf. Het Rembrandtjaar 2019 is nog volop bezig met overal weer nieuwe exposities. Ook in Almelo staat Rembrandt opnieuw op de agenda onder het motto “In de ogen van Rembrandt”. In zijn leven en werk weerspiegelt zich de Gouden Eeuw waarin de belangstelling naar nieuwe vormen van kunst, cultuur en wetenschap onbegrensd lijkt. Rembrandt heeft daarin een eigen plaats; zijn schilderijen en vooral ook zijn etsen maakten hem wereldberoemd. Veel werk van Rembrandt heeft een religieuze achtergrond of inhoud. In de nieuwe cursus komt dat weer volop aan de orde.
 

Rembrandts kijk op wat Jezus leerde

In de wijze waarop hij Jezus uitbeeldt neigt Rembrandt naar een vast type dat bij de gangbare beeldtraditie aansluit. Rembrandt onderscheidt zich juist van andere kunstenaars in zijn vrije weergave van de parabels die Jezus vertelde. In de gelijkenissen van de barmhartige Samaritaan en de verloren zoon vindt hij een eigen beeldtaal. De tegenstellingen tussen rijk en arm, dwaas en wijs, ziek en gezond in de leer van Jezus hadden voor hem bijzondere aantrekkingskracht. In de wonderen die Jezus verricht ligt vaak een diepere betekenis besloten die Rembrandt in zijn tekeningen en etsen tot uiting wil laten komen en die tegelijk de kijker ruimte laat voor een eigen oordeel.
Inleider: ds. K. Sluiter
Datum: dinsdag 12 november
Tijd: 20.00 uur
Plaats: Pniëlkerk
Toegang: € 4,--

De jaarlijkse Kerstfair vindt dit jaar plaats op woensdag 11 december. Natuurlijk in en rondom de Pniëlkerk. De opbrengst is dan ook bestemd voor onderhoud en beheer van de Pniëlkerk.
In de aanloop naar deze fair kunt u al acties ondernemen.
  • Hebt u een leuk prijsje voor de verloting, dan kunt u die op zondag meenemen naar de kerk en daar afgeven aan de dienstdoende koster. Dat kan vanaf 20 oktober 2019. Wilt u dit eerder of door de week kwijt dan kunt u contact opnemen met Stieny van der Woude (06-51766943) of Fenny Manenschijn (06-37559432)
  • Ook liggen er vanaf die datum de intekenlijsten voor de volgende producten:
  • smakelijke kerstbroden zonder en met spijs
  • heerlijke risolles
  • een graftak
Na de kerkdienst staan de leden van de vrienden van de Pniëlkerk klaar om uw bestelling te noteren.
En natuurlijk heel belangrijk: noteert u nu reeds in uw agenda:
woensdag 11 december van 16.00 tot 20.30 uur.

Wat voor iemand ben jij?
Deze zondag gaat het over Zacheüs de tollenaar. Hij klimt in een boom om Jezus te zien en zelf niet gezien te worden. Maar Jezus ziet hem wel en wil graag bij hem eten. De mensen snappen er niets van.

Najaarsconcert in de Pniëlkerk
Zending over Grenzen organiseert op zaterdag 16 november een najaarsconcert in de Pniëlkerk met medewerking van Gospelkoor Onderweg en Joke Buis. Het koor zingt eigen repertoire en Joke Buis brengt een aanstekelijke mix van bekende kerkliederen en nieuwe liederen uit haar net gestarte meerjarenproject ‘Vertrouwd & Nieuw’.

Gospelkoor Onderweg
Het enthousiaste vijftig leden tellende gospelkoor Onderweg bestaat ruim 45 jaar. Met een professionele band en onder leiding van dirigent André Bijleveld brengt Onderweg de boodschap van Gods oneindige liefde en trouw; van blackgospel tot eeuwenoude gezangen, Opwekking, moderne arrangementen en liederen van internationale tekstschrijvers en artiesten zoals Kirk Franklin en Hans Christian Jochimsen. Onderweg is ook bekend door het paasproject ‘Het is Volbracht’ en ‘Ik ben’ over de relatie tussen God en mens.

Joke Buis
Zangeres Joke Buis is al langere tijd landelijk bekend als enthousiast vertolker van bekende oude kerkliederen, zoals bekende gezangen, liederen van Johannes de Heer en klassiekers uit de opwekkingsbundel. Vanaf medio 2019 is Joke een nieuw muzikaal project begonnen, onder de noemer ‘Vertrouwd & Nieuw’, waarmee ze nieuwe gezangen en luisterliedjes aan dit repertoire toevoegt. Bezoekers van de Zending over Grenzen concerten krijgen alvast een voorproefje van Joke’s ‘Vertrouwd & Nieuw’ programma, waarin de wisselwerking tussen oud en nieuw en het thema ‘Vertrouwen’ centraal staan.

U bent van harte uitgenodigd om dit concert bij te wonen. Voor meer informatie en kaarten kijk op: www.zendingovergrenzen.nl/concert


 
terug
 
 

Inloggen


Eredienst (Kerk gesloten; uitzending via Kerkdienstgemist)
datum en tijdstip 29-03-2020 om 10:00 Denk aan de zomertijd
5e van 40-dagen meer details

Eredienst - 6e van 40-dagen, Palmzondag (Kerk gesloten; uitzending via Kerkdienstgemist)
datum en tijdstip 05-04-2020 om 10:00
6e van 40-dagen, Palmzondag meer details

Eredienst - Witte Donderdag - Heilig Avondmaal (Kerk gesloten; uitzending via Kerkdienstgemist)
datum en tijdstip 09-04-2020 om 19:30
Witte Donderdag - Heilig Avondmaal meer details

Eredienst - Goede Vrijdag (Kerk gesloten; uitzending via Kerkdienstgemist)
datum en tijdstip 10-04-2020 om 19:30
Goede Vrijdag meer details

 
Kerkgebouw Pniëlkerk / Openingstijden

Kerkdiensten: zondag 10:00 uur
meer
 
Contact
Predikant: ds. Marco Montagne
Secretariaat/Scriba: Adriaan Pas
Koster: Kostersteam
Beamteam: Beamteam 
Website: Webteam

Privacyverklaring meer
 
Financiën
Wijkkas
Vrienden Pniëlkerk
Kerkbalans
 
PGA
Website Prot. Gem. Almelo
 - Website Grote Kerk
 - Website De Ontmoeting
 - Website Noach
 - Website De Bleek
Adressen zie:
meer
 
Andere websites
Koppelingen naar andere websites gerelateerd aan PKN, PGA of Pniëlkerk. meer
 
Websitebeheer
meer
 
Disclaimer
Help ons de site up-to-date te houden. Ontbreekt er een bericht of klopt er iets niet? Neem aub contact op met de beheerders. meer
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.